Nezařazené

Jak doma vyrobit ovocné víno

Domácí ovocná vína jsou velmi dobrý způsob, jak zpracovat přebytky ze zahrady. Je úplně jedno, jaký druh na výrobu vína použijete, chutnat vám bude každé, pokud dodržíte správný postup kvašení.

Na výrobu domácího vína můžete použít ovoce čerstvé i sušené, tradičně se víno dělá i z šípků a trnek. U trnek je lepší, když je na keři necháte do prvních mrazů, pak zesládnou a víno z nich je lepší.

Co si připravit na výrobu domácího vína

Kromě ovoce budete potřebovat dva demižony, jeden z nich může být menší. Dál si pořiďte kvasnou zátku nebo kvasný klobouček, korkové špunty, gumové hadičky na stáčení vína a láhve, do nichž hotové víno stočíte.

Pro proces kvašení jsou nezbytné kvasinky. Díky nim se cukr v ovoci začne měnit na alkohol. Ty pak ještě potřebují nějaké živiny, proto si dokupte i živnou sůl. Při výběru kvasinek záleží na tom, jak hodně jste zkušení ve výrobě domácích vín – jestli teprve začínáte, zvolte raději již hotový tekutý zákvas, sušené kvasinky byste museli nejprve sami rozkvasit.

Postup při výrobě domácího ovocného vína

Ovocná vína se nejlépe připravují z ovocné šťávy, vody a cukru. Dá se použít i ovocná drť, ale z té se občas do vína přenese pachuť z drcených semen a slu­pek. Po celou dobu přípravy je nutné udržovat vše v čistotě a zabránit styku šťávy s kovovým nádobím.

Základní recept na 10 l ovocného vína počítá s 8 l ovocné šťávy, 1, 5 – 2 kg cukru v závislosti na množství cukru v ovoci a 1 l vody. 

Vodu s cukrem převaříte, necháte vychladnout a přidáte ke šťávě. Přidáte kvasinky a živnou sůl, rozmícháte a přelijete do demižonu. Ten zavřete kvasnou zátkou a necháte kvasit. Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá asi 6–8 týdnů. Konec lihového kvašení zjistíte podle toho, že už nebudou z demižonu zátkou unikat bublinky oxidu uhličité­ho.

Stáčení

Hadičkou stočíme čirou část, bez spodních kalů usazených na dně, do druhého demižonu. Ten znovu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme ho v chladu. Víno se dočistí, Teprve pak se může stočit do lahví. Konzumujte ho ihned, jestli si ho chcete nějaký čas uchovat, je dobré ho skladovat vodorovně, někde v suchém sklepě.

Předchozí článekDalší článek