Recepty

Hořčicové brambory

Hledáte  občas jednoduché vydatné jídlo, na jehož přípravě nestrávíte dlouhé hodiny a navíc neušpiníte moc nádobí? Hořčicové brambory patří právě do kategorie jednoduchých jídel nenáročných na čas a práci.

Brambory v této pikantní úpravě můžete použít jako přílohu k masu nebo je podávat samostatně jako hlavní jídlo. V podstatě stačí jen promíchat kousky brambor v marinádě z hořčice a upéct v troubě. Všechny ostatní varianty jsou doplněné o další ingredience, díky nimž z obyčejných brambor vznikne nezapomenutelně dobré jídlo.

Jednoduché hořčicové brambory

Tyto brambory jsou velmi dobrou přílohou k masu v jakékoliv úpravě, případně jako pochoutka k pivu či k vínu. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • cca 700-800 g brambor
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce pikantního kečupu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl
  • pepř

Postup je snadný: omyté brambory nakrájejte na osminky a ponořte je na pár minut do studené vody. Mezitím si v míse smíchejte všechny suroviny a do této směsi pak vysypejte osušené brambory. Promíchejte je tak, aby byly směsí ze všech stran obalené. Potom je rozprostřete na plech s pečícím papírem a v troubě je pečte cca 40 – 45 minut při teplotě 200° C dozlatova. Podávejte ihned, nejlepší jsou ještě teplé.

Hořčicové brambory se žampiony

Jestli si chcete brambory připravit jako samostatné jídlo, zkuste tento recept, na který budete potřebovat:

  • 400 g brambor
  • 4 vejce
  • 1-2 velké cibule
  • podle chuti žampiony
  • olivový olej
  • 1-2 lžičky hořčice
  • kari koření
  • sůl, pepř
  • čerstvá nasekaná petrželka

Očištěné brambory si nakrájejte na větší kousky, cibuli nahrubo a promíchejte spolu. V misce smíchejte olej, hořčici a kari koření, přidejte sůl a pepř. Promíchejte s brambory a cibulí a nechte asi 20 minut odležet.

Troubu si vyhřejte na 200° C, pekáček vyložte alobalem a na něj rozložte brambory, ideálně v jedné vrstvě. Pečte asi půl hodinky, když začnou brambory zlátnout, přidejte k nim nakrájené žampiony a ještě 10 minut pečte.

Pekáček vyndejte, udělejte ve směsi čtyři důlky a do nich rozklepněte vejce. Osolte je a dejte ještě do trouby dopéct.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *