Zdraví

Dieta při mononukleóze

Mononukleóza patří k onemocnění, které se projevuje podobně jako angína. Předchází jí únava, horečka, bolesti v krku a zvětšené lymfatické uzliny. Ovšem s tím rozdílem, že postihuje játra a slezinu. Součástí léčby je tedy i dlouhodobější dieta. Tato infekční zvaná také „polibková nemoc“ postihuje hlavně mladé lidi. Většinou propuká při snížení imunity, pokud je organizmus vyčerpaný či vystaven působení stresu.

Mononukleózu způsobuje virus, jenž patří do skupiny herpetických virů, obdobně jako opar nebo velice bolestivý pásový opar. Zákeřný je tím, že se jen těžko rozpozná od jiných virových či bakteriálních onemocnění, protože má podobné příznaky. Tak, jako i další herpetické viry je i tento infekční a zůstává latentně nadále v těle člověka, a to i po odeznění nemoci. Inkubační doba od doby nakažení virem do propuknutí nemoci je 4 až 6 týdnů.

Léčba mononukleózy

Léčba je postavena na vhodné dietě a klidu na lůžku. Medikamenty určuje lékař dle intenzity příznaků. Počítejte s tím, že léčba je dlouhodobá – trvá většinou kolem půl roku. Klid na lůžku je doporučován přibližně měsíc a další měsíce se dodržuje dieta, vyhýbání se stresu a fyzickému vypětí. Dietu vždy určuje ošetřující lékař.

Dieta při mononukleóze

Lékař vám pravděpodobně sám dá soupis vhodných a nevhodných potravin. Vhodné je jíst menší porce jídla, ale častěji. Je zakázáno konzumovat smažené pokrmy. Ideální je dusit a vařit. Léčbu lze podpořit i přírodními produkty – například ostropestřec mariánský, který má kladný vliv na játra. Do pitného režimu pak zařadit pití jaterních čajů.

Ukázka jídelníčku

  • SN – kaše z jáhel slazená medem, jablíčko a čaj (bylinkový či ovocný)
  • SV – Nízkotučný jogurt a povolené ovoce dle spisu (například banán)
  • OB – Kuřecí nebo hovězí vývar, vařené či kuřecí prso, brambory
  • SV – jablko či banán
  • VE – Celozrnné pečivo a cottage sýr

Doporučený seznam potravin

  • Jablka, mrkev, banány
  • Hovězí, telecí, drůbeží, vepřové, telecí maso a ryby
  • Brambory, rýže, pudingy, nízkotučné mléčné výrobky
  • Čaje, minerálky, ovocné šťávy
  • Vaječný bílek

Nedoporučované potraviny

  • Žloutek, čokoláda, kakao, šlehačka, tučné sýry, ostré koření
  • Maggi, Sojová omáčka
  • Hořčice, nadýmavá zelenina, bobulové ovoce (angrešt, hroznové víno apod)
  • Smažená jídla a tučné maso – kachní, husí, vepřový bok, marinovaná a nakládaná masa
  • Mák, kokos, oříšky
  • Sycené nápoje

 

 

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *