Zdraví

Co obnáší strava bez sacharidů

Nízkosacharidová, low carb, ale také Dukanova, Atkinsova nebo ketonová dieta jsou diety s minimálním příjmem sacharidů. Strava se opírá o velký přísun bílkovin a zdravých tuků, z nichž čerpá energii. Jaká pravidla jsou zásadní, jestliže chcete ze stravy vyřadit sacharidy?

Ketogenní dieta, tedy taková, co je postavena na vysokém příjmu bílkovin a omezení sacharidů, slibuje poměrně rychlé zhubnutí i osobám obézním, aniž by trpěly hladem. Kalorie se totiž počítat nemusí, jíte tolik, abyste byli sytí. Zní to dobře, že? Ale úplně zadarmo to není.

Bez sacharidů do ketózy

Jestliže přestanete přijímat sacharidy, které jsou rychlým zdrojem energie, tělo se dostane do stavu ketózy, v níž je schopné vyrobit si energii z vlastních tuků. Krátkodobá ketóza je zdravá a efektivní, opírají se o ni například i kulturisti, když se potřebují zbavit tuků před soutěží.

Dlouhodobý deficit sacharidů v potravě ale může být zdraví nebezpečný, vždyť jen mozek ke své funkci potřebuje cca 50 g sacharidů denně. Jestli chcete omezením sacharidů zhubnout, je možné jít krátkodobě na minimální příjem sacharidů, po cca 2 – 3 týdnech je ale nutné zařadit do jídelníčku alespoň zeleninu a ovoce.

Jídelníček při nízkosacharidové stravě

Základními skupinami potravin nízkosacharidové (low carb = LC) stravě jsou:

  • maso, ryby, drůbež – může být i tučné nebo uzené, vynechte průmyslově zpracované výrobky
  • vejce a mléčné výrobky – hlavně tvaroh, který je nejlevnějším zdrojem bílkovin vůbec, dále sýry či přírodní bílý jogurt bez konzervantů a emulgátorů, dokonce i smetana
  • zelenina – při hubnutí z počátku jakákoliv nebarevná (takže hlavně saláty, zelí, okurky, natě), později veškerá zelenina a ještě později i ovoce, ale jen to s nízkým obsahem cukrů.

Nízkosacharidová strava má jednu velkou výhodu: díky tomu, že se bílkoviny tráví nejpomaleji, přestávky mezi jídly se natahují a postupně vám k nasycení stačí méně potravy, než když jíte sacharidy, které rozkolísávají hladinu krevního cukru.

 

Předchozí článekDalší článek