Recepty

Bublanina – hrníčkový recept

Bublanina představuje sladký druh pečiva, který je na přípravu velice jednoduchý a může mít neskutečně mnoho podob. Příprava tohoto dezertu opravdu není složitá a pustit se do jeho pečení může i naprostý kuchařský laik, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Bublanina je třená buchta, ve které největší prim hraje libovolně zvolené ovoce.

Jak se bublanina připravuje

Základem bublaniny je jednoduché těsto, které se nalije na plech. Do těsta se následně vloží již zmiňované ovoce a takto připravený plech se vloží do trouby. Jestliže si pokládáte otázku, proč tento druh pečiva získal přezdívku bublanina, rádi vám jeho pověst vysvětlíme. Bublanina se této buchtě říká jednoduše proto, že těsto během pečení problublá na povrch. Navíc je bublanina proslulá tím, že nemá rovný povrch, ba naopak se na něm tvoří hrbolky.

Hrníčkový recept na bublaninu

I když je příprava bublaniny velice jednoduchá, můžete si tento úkol usnadnit ještě daleko více a to tím, že vsadíte na hrníčkový recept. Věřte, že rozhodně nemůžete nic zkazit!

Potřebujete:

  • 1 hrníček mléka
  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 3/4 hrníčku moučkového cukru
  • 1/2 hrníčku oleje
  • 2 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ovoce dle chuti

Postup:

Všechny ingredience smíchejte ve větší míse a vytvořte hladké těsto. To poté vylijte na plech, který můžete vyložit pečícím papírem nebo vysypat strouhankou. Na těsto naskládejte vámi zvolené ovoce a kdo bude chtít, může přidat i drobenku připravenou z cukru, mouky a oleje. Hrníčkovou bublaninu následně pečte asi 20 minut při 180°C. Doporučujeme nechat buchtu před krájením trochu vychladnout, pokud budete chtít, je možné ji na závěr posypat cukrem.

Bublanina na mnoho podob

Jak již bylo zmíněno v samotném úvodu dnešního článku, tato sladká dobrota můžete mít neskutečně mnoho podob – záleží na tom, jaké ovoce zvolíte. Připravit se dá prakticky s čímkoli: maliny, jahody, borůvky, rybíz, ostružiny, třešně, švestky, angrešt, ringle atd.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *