Recepty

3 recepty z bezinek

Bezové keře nás zaujmou dvakrát do roka: poprvé, když se na jaře nádherně zahalí do bílých kvítků, z nich si můžeme vyrobit velmi dobrou a velmi zdravou šťávu. Na podzim se tento, jinak nenápadný keř obsype drobnými černými bobulemi – bezinkami. Jejich přínos pro naše zdraví je také hodně významný.

Bezinky pomáhají při léčbě nachlazení, různých bolestí, například hlavy, uší nebo zubů, při rýmě, zácpě a při mnoha dalších potížích. Proto nepřekvapí, že už naše babičky dělávaly z plodů černého bezu řadu dobrot: marmelády, rosoly, kompoty, sirupy i likéry.

Bezinkový sirup

  • 2 kg bezinek
  • 60 dkg pískového cukru
  • 3 citrony

Zralé bezinky otrháme ze stopek, přebereme a propláchneme, mírně zalijeme vodou a podusíme. Prolisujeme přes cedník, sirup zahřejeme, vmícháme do ní cukr a šťávu z citronů a krátce povaříme. Plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme 30 minut při 80°C.

Bezinková marmeláda s jablky a hruškami

Plody bezu se výborně kombinují s dalším podzimním ovocem. V tomto případě použijeme jablka i hrušky. Budeme potřebovat:

  • 50 dkg bezinek
  • 25 dkg jablek
  • 25 dkg hrušek
  • 50 dkg želírovacího cukru
  • citronová kůra
  • špetka muškátového oříšku

Bezinky opereme a otrháme. Jablka i hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vše dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, nakonec přidáme želírovací cukr a necháme ho rozpustit. Horkou marmeládu plníme do skleniček a necháme vychladnout. Můžete sterilovat cca 20 minut při 85°C, ale není to nutné.

Bezinkový likér

Na zdravý a moc dobrý likér si připravte:

  • 2 litry bezinek
  • 75 dkg cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 rovné lžíce instantní kávy
  • 1/2 litru rumu

Oprané bezinky zalijeme jedním litrem vody a vaříme doměkka. Pak je prolisujeme, zasypeme cukrem a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Pak přidáme vanilkový cukr, kávu a necháme naposledy přejít varem. Necháme vychladnout, přilijeme rum, přecedíme a slijeme do lahví.

Předchozí článekDalší článek